Yhteystiedot

KD Vakka-Suomen po
c/o Koukonen
Aisatie 5
23600 KALANTI
0400-994696
veikko.koukonen@uusikaupunki.fi

Kristillisten paikka poliittisella kartalla?

Perjantai 30.1.2009 klo 0:14 - Aila Juselius


Mikä on kristillisten paikka poliittisella kartalla? 

Poliittiset puolueet kunnissa ovat neuvotelleet uuden valtuustokauden luottamushenkilöpaikoista.  Yleinen käytäntö on ollut jakaa puolueet kahteen ryhmään, oikeistoon ja vasemmistoon. Valtakunnallinen käytäntö sijoittaa kristillisdemokraatit oikeistoon. Uudessakaupungissa ovat kristilliset tehneet yhteistyötä myös SDP:n kanssa.

Tilanteesta kiinnostuneet ja huolestuneet ansaitsevat vastauksia otsikon lopussa olevaan kysymysmerkkiin.

Noin kolmen vuosikymmenen mukanaolo näissä tehtävissä ei ole antanut tarvetta eikä aihetta lukita puoluetta ja omaa paikkaa tiukasti puoluekenttään. Se olisi vienyt mahdollisuuden vapaasti ottaa kantaa käsiteltäviin ja päätettäviin asioihin. Hyvää ehdotusta ei ehkä saisi kannattaa. Vaikeata myös olisi äänestää arvovalintojaan vastaan. Kristillisten äänestyskäyttäytyminen muodostuu kunkin asian valmistelun, käsittelyn ja päätösehdotuksen sisällöstä. Huomioon otetaan tehtävän päätöksen vaikutukset varsinkin apua tarvitsevien ihmisten elämään.

Puolueeseen sitoutuminen antaa toimintaan aatteet ja arvot. Jumalan ohjeet turvaavat ihmisarvoista elämää. Kun päätös antaa mahdollisuuden toteuttaa käytännössä ymmärtämystä ja lähimmäisenrakkautta apua tarvitsevia kohtaan, olemme sitä kannattamassa. Päätökseemme vaikuttaa siis itse asia, ei esittäjätaho eikä se, missä puoluekentän osassa muut sanovat meidän olevan.

Luottamustehtävistä luopumisen jälkeen olen huomannut uusienkin valtuutettujen toteuttavan tätä linjaa. Otan yhden esimerkin valtuuston viime vuoden lopun kokouksesta. Käsittelyssä oli sosiaali- ja terveyslautakunnan yksimielinen ehdotus virkapaketista, jolla haluttiin korjata vajauksia alan henkilökuntamäärissä.

Vaalitilaisuuksissa ja mainonnassa kaikki olivat huolissaan peruspalvelujen, lasten- ja vanhustenhoidon laadusta ja tulevaisuudesta. Taustalla ovat läänistäkin tulleet huomautukset työntekijämäärien vajauksista. Valtuutetut ovat varmasti tietoisia henkilökunnan puutteesta varsinkin lasten, nuorten ja vanhusten hyvinvoinnin turvaamisessa. Unohtaa ei sovi nykyisen henkilöstön työpaineiden aiheuttamia haittoja. Ne tulevat esiin hoidettavilta ja omaisilta. Ne näkyvät työnantajan tileissä ja hoitotulosten arvioissa.

Oikeistossa vastustettiin tarvittavan määrärahan varaamista. KD:n valtuutetut valitsivat vapaasti äänestyskäyttäytymisen, joka oli heidän arvomaailmansa mukainen ja tukivat tehtyä ehdotusta. Määräraha hyväksyttiin.

Kukaan ei kiellä rahan merkitystä. Siihen ei saa kuitenkaan niin rakastua, että se nostetaan rengistä isännäksi, joka yksin määrää kaiken. Jos rahasta tulee jumala, ihmisarvo katoaa liian monen elämästä.

Raamatun sana on se ankkuri, joka osoittaa meille tarkoitetun oman paikan. Inhimillisen heikkouden ja vajavuuden vuoksi omin avuin ei yksin jakseta. Toivon kaikille voimia ja terveyttä. Valtuustotyötä jatkaville viisautta ja yhteistyötaitoja. Ilontäyteistä vapautta valtuutetun roolin jättäville.

Kaikki voimme ”harrastaa sen kaupungin parasta, johon minä olen teidät siirtänyt ja rukoilla sen puolesta Herraa, sillä sen menestys on teidänkin menestyksenne”.

Tässä on kristillisten paikka!

 Aila Juselius

(Nyt jo edesmennyt Aila Juselius oli pitkäaikainen osastomme puheenjohtaja)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini